Trasee turistice Arieșeni

Descarcă in format pdf traseele turistice importante din Arieșeni: pdfArieseni.pdf

Történelmi emlékművek:

Helyek, amelyeket érdemes megnézni a Daria vendégház közelében.

"Keresztelő Szent János" templom Felsőgirda
A templomot 1792- ben építették és 1804 -ben festették ki. A templom alaprajza háromszög alakú, belsejét tekintve említésre méltó a sokszögű apszis, fedett előcsarnokkal, valamint a félhengeres és boltíves oltár és a hajók.1863- ban a templomot meghosszabbították ezután lett kívül bevakolva. Két neves festő művész, Gavril és Simion Silaghi Abrudbánya városából, készítette a festést. A belső stukkó dekorációt, valamint a számtalan ikon festményt szintén Simion Silaghi készítette 1798 és 1804 között.

"Urunk mennybemenetele" templom, Arieșeni község
A templom 1791- ben épült, alapja háromszög alakú, apszisa sokszögű, az előcsarnok mennyezettel, míg a hajó és az oltár boltívvel van befedve. A külső vakolás már 1863- ban elkészült, ám a rozetták, a virág- és keresztdíszítés 1871 és 1878 között készültek el.  A belső festés 1829 ben készült el, abrudbányai Mihály műve, a 18.- ik századi festett gerendákat, melyeket Györgynek, Iacov fiának, tulajdonítanak, aki a küküllőfajszi iskola alapítója volt, felhasználták a harangláb mennyezetéhez.

Avram Iancu emlékház, Felsővidra- a múzeum a híres történelmi személy Avram Iancu nevét viseli, az építészeti műemlék a területre jellemző építészeti stílusban épült, a kiállítási tárgyak között megtalálhatóak többek között régi használati tárgyak, népviseletek, fegyverek, kiáltványok és az 1848- as forradalomra vonatkozó dokumentumok.

Néprajzi kiállítások: Felsőgirda, Felsővidra, Fehérvölgy, Arada- mindegyik kiállítás legfontosabb része maga a parasztház, emellett megtalálhatóak itt olyan tárgyak melyek a területre jellemző fő foglalkozásokat mutatják be. Érdekesek és megtekintésre méltóak a vésett bútorok mellet, a szövésre használt tárgyak, valamint egy műhely ahol a tipikus móc tárgyakat, (pl. dézsa, sajtár, donga) használták.

Természeti látnivalók:

ARANYOSFŐI- JÉGBARLANG. Ez az ország legnagyobb jégbarlangja (térfogata 75.000 m). Az aranyosfői zsomboly és jégbarlang az Ocoale és a Gârda Seacă medence vízválasztója.

VÉRCSOROG-VÍZESÉS- a Vércsorog völgyben található, a Bihar hágó észak- nyugati oldalán- a táj egyik legszebb látványossága a 15 méter magas vízesés.
GÂRDIŞOARA SZOROS- a Bihari- hegység dél- keleti részén (Arieşeni község, Casa de Piatră falu) a Garda Seaca folyó felső szakaszán található- kb. 1.200 m hosszú.
GURA APEI BARLANG- a Bihari- hegység dél- keleti részén, Gârdişoara szoros jobb oldalán található (Arieşeni község, Casa de Piatră falu)- egy időszakos forrás, amely összegyűjti a Pádisi fennsík vizeit.

FaLang translation system by Faboba